Nieuws

De nieuwe KLIK website is online!

Sinds april 2016 is het eindelijk zo ver: de KLIK website is in een nieuw jasje gestoken. En wat voor jasje! Via www.hetklikt.nu kun je de site bekijken. Horen heel graag jullie reacties! 

 

 

De nieuwe website van het Ouderkompas is online!

Sinds half maart 2016 is www.hetouderkompas.nl online!

Het Ouderkompas is een website waar ouders met een ziek kind een eerste handvat krijgen in hun zoektocht naar informatie omtrent de zorg voor hun kind.  Ouders worden geholpen om sneller antwoorden te vinden op hun vragen. Voor meer informatie over het Ouderkompas, klik HIER.

Heeft u suggesties/ideeën over onderwerpen of belangrijke zaken die absoluut op het Ouderkompas thuis horen? Schroom dan niet, en laat het ons weten via info@hetouderkompas.nl

 

Goed nieuws; Roparun maakt vervaardiging van toolkits mogelijk!

Door Roparun is het mogelijk gemaakt om 50 nieuwe toolkit in-zicht koffers te laten vervaardigen. De toolkit ‘in- zicht’ is een koffer die informatie en methodieken biedt aan zorgverleners, zodat zij gezinnen met een kind in de palliatieve zorg beter kunnen ondersteunen.
We zijn er erg blij mee en willen Roparun hartelijk bedanken!
Bent u of kent u mensen die geïnteresseerd zouden zijn in de toolkit? Stuur dan een mail naar Jeannette Konings: j.c.konings@amc.uva.nl.

 

Inventarisatie interventies wereldwijd

Een document dat vol staat met interventies voor (chronisch) zieke kinderen, hun broertjes, zusjes én ouders. Dat was er nog niet. Nu wel!
Florrie Walraven werkte hier afgelopen tijd aan, samen met Lotte Haverman en Martha Grootenhuis. Het resultaat is een overzicht van interventies, bijbehorende contactpersonen en onderzoek wereldwijd. Klik HIER om het document te lezen.

Promotie Eefje Verhoof

Op de dag van de arbeid, 1 mei 2015, zal Eefje Verhoof haar proefschrift: 'Consequences of success in pediatrics: young adults with disability benefits as a result of chronic conditions since childhood' gaan verdedigen.

Klik HIER voor meer informatie over haar proefschrift.

Wolter Goemans prijs

Op vrijdag 21 november 2014 is de Wolter Goeman prijs uitgereikt aan Prof. dr. Martha Grootenhuis van het AMC/EKZ door de LVMP (Landelijke Verenging Medische Psychologie)

Wolter Goeman was een zeer gewaardeerde collega in de medische psychologie die helaas veel te jong overleed. Ter zijn nagedachtenis heeft de LVMP (Landelijke Vereniging van Medisch Psychologen) de Wolter Goeman prijs in het leven geroepen. De prijs wordt, eens per 4 a 5 jaar toegekend aan psycholoog die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de medische psychologie, hetzij in wetenschappelijk opzicht of op het gebied van de medisch psychologie in het algemeen. Leden van de LVMP mogen collega;s voordragen waarna een commissie, die per keer wordt samengesteld en minimaal bestaat uit twee hoogleraren die werkzaam zijn op het gebied van de medisch psychologie, een keuze maakt.

Openingssymposium Diagnostisch Centrum Voedingsproblemen (DCV)

Bij zo’n 25-35% van de gezonde kinderen komen voedingsproblemen regelmatig voor. Echter bij kinderen met een chronische ziekte of psychomotore retardatie worden zelfs in 40-80% van de gevallen ernstige voedingsproblemen beschreven. Er is een grote behoefte bij zorgverleners, maar ook ouders, om deze kinderen te kunnen verwijzen naar een centrum met expertise op dit gebied.
Het DCV biedt vooral de diagnostische expertise op het gebied van voedingsproblemen bij jonge kinderen. Deze zorg wordt geleverd door een multidisciplinair team.
Het DCV team hoopt u te mogen verwelkomen op donderdag 2 oktober 2014, om u kennis te laten maken met het DCV en hun medewerkers.

Therapietrouw

Op 27 maart 2014 heeft dr. Vivian Colland, kinderpsycholoog, afscheid genomen van het Emma Kinderziekenhuis AMC vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Door middel van een interactieve workshop 'Je hoeft niet alles te slikken' heeft zij haar expertise op het gebied van therapietrouw gedeeld. Aan het einde presenteerde zij de nieuwe tool 'Tips en trucs om therapietrouw te bevorderen'. Een handige tool voor zorgverleners.
Klik HIER voor meer informatie over de tool.

Toolkit In-zicht

Op 20 maart j.l. werd door Jeannette Konings en Rebecca Coenraads een bijzonder product gepresenteerd: de Toolkit 'in-zicht'.
Vanuit de pedagogisch zorg is deze koffer met attributen bedacht en ontwikkeld om zieke kinderen in de laatste fase van hun leven te helpen begeleiden.
Met dank aan Fonds Nuts Ohra en Stichting Dada voor hun financiële support. Lees meer hierover op de site www.in-zicht-online.nl.

Call for abstracts PPN 2014

Join the Second International Paediatric Psychology Conference in Europe, organized in a joint collaboration between the Dutch Paediatric Psychology Network (PPN-NL) and the British PPN (PPN-UK)!
Click here for the call and more information.

Artikel over de Last Thermometer voor Ouders (LTO)
Afgelopen week is er een artikel verschenen in 'Vakblad Vroeg', een vaktijdschrift voor en door professionals die werken met jonge kinderen tussen nul en zeven jaar. Het richt zich op vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen.
Klik HIER om het artikel te lezen. Voor meer informatie: www.vakbladvroeg.nl

Aankondiging Brussenboek

Op 10 september a.s. is de feestelijke lancering van het Broers- en zussenboek.  Voor dit boek interviewde Anjet van Dijken 36 kinderen en volwassenen tussen de 6 jaar en 69 jaar. Allen gaven haar een kijkje in hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis.
Met medewerking van o.a. prof. Martha Grootenhuis. Voor meer informatie, zie www.brussenboek.nl


 

'www.zorgvoorhetziekekind.nl winnaar van Societal Impact on Social Media Award!'
Gisteren heeft Martha Grootenhuis de 'Societal Impact on Social Media Award' van het AMC in ontvangst mogen nemen! Zij ontving deze prijs voor haar inzet in social media (websites, Facebook, Twitter) omtrent de zorg voor chronisch zieke kinderen. Een geweldige prestatie!
Bekijk hier het winnende filmpje! 

'De kosten voor goede psychosociale zorg zijn een lachertje'
Afgelopen week verscheen er een interview met Martha Grootenhuis in 'Status', het interne magazine van het AMC. Om het interview te lezen, klikt u hier.

'Na genezing is kinderkanker nog niet voorbij'

Zowel BN 'DeStem' als het Eindhovens Dagblad besteden aandacht aan het onderzoek van Eline Aukema over de gevolgen van kinderkanker. 
Om het gehele artikel te lezen in BN 'DeStem', klikt u hierOm het artikel in het Eindhovens Dagblad te lezen, klikt u hier.

KLIK winnaar van IBD idee 2013!

De winnaar van het IBD idee 2013 is bekend. Deze door MSD in het leven geroepen prijs voor artsen die met het beste idee komen om inflammatoire darmziekte (IBD) nog beter te te behandelen gaat naar de mensen achter het programma KLIK (Kwaliteit van leven in Kaart) voor kinderen met IBD. Zij krijgen € 50.000,- om hun plan verder uit te werken. Lees verder: https://www.artsenauto.nl/winnaar-ibd-idee-2013-klik/.
Voor meer informatie over het KLIK project klikt u hier.

Aandacht voor het artikel van Linde Scholten over Op Koers
Op de website van 'Psychiatric Annals' wordt aandacht besteed aan het artikel over ons programma Op Koers. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Steun Emma Kinderziekenhuis AMC via Fairtickets.nl
De Stichting Steun Emma ondersteunt het Emma Kinderziekenhuis AMC om het beste ziekenhuis van de toekomst te worden. Medische topzorg een een fijne omgeving voor kind en ouder staan hoog in het vaandel. De opbrengst van de samenwerking met fairtickets.nl is bestemd voor het KLIK portaal (www.hetklikt.nu) waar het kind of de ouders een vragenlijst over kwaliteit van leven invullen. De arts kan tijdens het consult via de website de antwoorden van het kind of de ouders opvragen en eventuele problemen signaleren. Op deze manier is er systematische aandacht voor kwaliteit van leven en de ontwikkeling van het zieke kind. Bovendien worden meer psychosociale problemen in een vroeg stadium besproken zodat er tijdig hulp kan worden aangeboden. In Nederland is meer dan een half miljoen kinderen chronisch ziek. Een chronische ziekte heeft gevolgen voor de ontwikkeling, de schoolloopbaan en de latere maatschappelijke ontwikkelingen van een kind. Het is daarom de wens om het KLIK portaal voor alle (chronisch) zieke kinderen in Nederland beschikbaar te maken. Voor meer informatie en het boeken van tickets: www.fairtickets.nl