
Martha Grootenhuis
Is betrokken bij al het onderzoek dat gedaan wordt door de Psychosociale Afdeling en is daarnaast werkzaam in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.
Doel
Sikkelcelziekte (SCZ) is een erfelijke aandoening van de rode bloedcel, die vooral voorkomt bij de negroïde populatie. In Nederland zijn er naar schatting 1000 kinderen met SCZ. Kinderen met SCZ groeien veelal op in gezinnen die te maken hebben met sociale en financiële problemen, aangezien de meerderheid van deze gezinnen immigranten zijn afkomstig uit Suriname en Centraal Afrika. Bij SCZ is sprake van chronische bloedarmoede en vaatvernauwingen. Dit gaat gepaard met orgaanschade en acute, hevige pijn. Een zeer ernstige complicatie van SCZ is het optreden van herseninfarcten: bij éénderde van de SCZ patiënten worden op 18-jarige leeftijd herseninfarcten gedetecteerd op MRI scans. Hoewel de meeste infarcten niet gepaard gaan met neurologische symptomen, kunnen deze zogenaamde ‘stille’ infarcten veel problemen veroorzaken. Het primaire doel van het onderzoek was na te gaan of potentiële neurocognitieve problemen, gedrags- en emotionele problemen en lage kwaliteit van leven het gevolg zijn van de ziekte of van de lage SES van de patiëntengroep. Een secundair doel was om risicofactoren vast te stellen voor neurocognitief functioneren, gedrags- en emotionele problemen, en kwaliteit van leven.
Hoe voeren we het onderzoek uit
Bij 40 kinderen met SCZ werd uitgebreid neuropsychologisch onderzoek gedaan en een kwaliteit van leven vragenlijst afgenomen. Ouders en leerkrachten van 106 kinderen met SCZ vulden vragenlijsten in over gedrags- en emotionele problemen. Kinderen met SCZ werden vergeleken met 38 gezonde broertjes en zusjes, om te corrigeren voor de lage SES.
Resultaten
Betekenis voor de zorg
Naar aanleiding van deze resultaten is gestart met het vervolgproject “Gerichte Aanpak voor kinderen met sikkelcelziekte en hun ouders”, waarbij kinderen routinematig gescreend worden op neurocognitieve problemen, gedrags- en emotionele problemen, en kwaliteit van leven daarbij gebruik makend van het KLIK portaal (www.hetklikt.nu).
Is betrokken bij al het onderzoek dat gedaan wordt door de Psychosociale Afdeling en is daarnaast werkzaam in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.