Heleen Maurice-Stam
Senior onderzoeker, is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van de PSA, met name bij psychosociaal onderzoek in de kinderoncologie, en bij onderzoek naar ouders en jongvolwassenen.
Achtergrond
Steeds meer kinderen genezen van kanker. De keerzijde is dat veel kinderen later te maken krijgen met late bijwerkingen van de behandeling. In Nederland is een samenwerkingsverband opgericht: SKION-LATER, waarin alle kinderoncologische centra (KOC’s) samenwerken bij de zorg voor kinderen en (jong)volwassenen, die op kinderleeftijd kanker hebben gehad. Naast patiëntenzorg wordt er ook onderzoek gedaan met als doel de zorg voor overlevenden van kinderkanker te verbeteren.
Doel van het onderzoek
Allerlei verschillende late effecten zullen worden onderzocht: hoe vaak het voorkomt, en welke behandeling bijvoorbeeld gerelateerd is aan het ontstaan van deze gevolgen. Bij late effecten moet je denken aan problemen met bijvoorbeeld het hart, vruchtbaarheid, vermoeidheid, tweede tumoren, bewegen of psychosociale gevolgen.
Hoe voeren we het onderzoek uit
Alle kinderen die gediagnosticeerd zijn voor 2001 zullen worden opgeroepen om naar de polikliniek van hun ziekenhuis te komen. Daar vindt (twee) jaarlijkse controle plaats maar zullen ze ook worden uitgenodigd deel te nemen aan onderzoek, bijvoorbeeld het invullen vragenlijsten. Dit zijn meer dan 6000 overlevenden van kinderkanker. Hiervan zullen ongeveer 1000 kinderen onder de 18 jaar zijn en ongeveer 5000 boven de 18 jaar.
Resultaten en betekenis
De resultaten van het SKION-LATER onderzoek zijn belangrijk:
Meer informatie?
Kijk op www.skionlaterstudie.nl of neem contact op via info@zorgvoorhetziekekind.nl.
Senior onderzoeker, is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van de PSA, met name bij psychosociaal onderzoek in de kinderoncologie, en bij onderzoek naar ouders en jongvolwassenen.
Is betrokken bij al het onderzoek dat gedaan wordt door de Psychosociale Afdeling en is daarnaast werkzaam in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.