Eefje Verhoof
Niet meer werkzaam bij de PSA.
Hield zich bezig met onderzoek naar jong volwassenen met een Wajong uitkering (emwajong) en hun ouders.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is het vergroten van inzicht in:
Hoe voeren we het onderzoek uit
Via kwantitatieve (vragenlijstonderzoek) en kwalitatieve (focusgroepen) onderzoeksmethoden is gezocht naar antwoorden op vragen in drie belangrijke thema’s: ouder-kind relatie/opvoeding, opgroeien naar volwassenheid (zelfstandigheid en werk), emotioneel functioneren van de ouders (ziektecognities, zorglast en emotionele problemen).
Gegevens zijn geanalyseerd van 126 ouders (76 moeders, 50 vaders) van 99 Wajongers die hadden deelgenomen aan het EMWAjong-onderzoek (http://www.kcco.nl/kennisbank/detail?id=873).
Resultaten
Betekenis voor de zorg
Het is tijd voor actie in ondersteuning van ouders! Ouders vervullen een sleutelrol bij de bevordering van zelfstandigheid en (arbeids)participatie van hun chronisch zieke kind. Hen ondersteunen bij het ouderschap voor een opgroeiend kind met chronische ziekte of beperking is essentieel voor de toekomst van deze kwetsbare groep jongeren. Ontwikkeling van interventies is dringend noodzakelijk, met name gericht op begeleiding van het kind bij de overstap van opleiding naar werk. Systematische aandacht voor het welbevinden van de ouders, hun zorglast en de wijze waarop zij omgaan met de ziekte is aangewezen. Maatwerk en een integrale aanpak is nodig.
Klik HIER om het ACTIE-rapport te downloaden.
Niet meer werkzaam bij de PSA.
Hield zich bezig met onderzoek naar jong volwassenen met een Wajong uitkering (emwajong) en hun ouders.
Senior onderzoeker, is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van de PSA, met name bij psychosociaal onderzoek in de kinderoncologie, en bij onderzoek naar ouders en jongvolwassenen.
Is betrokken bij al het onderzoek dat gedaan wordt door de Psychosociale Afdeling en is daarnaast werkzaam in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.